Lappteknik eller Quilting, ett hantverk.

Det är ett gammalt hantverk som från början innebar att man återanvände avlagda kläder till att tillverka exempelvis täcken, så kallade quiltar. Man klippte lappar av avlagda skjortor, klänningar eller liknande och sydde ihop dem för att de skulle användas igen. Oftast blev det ett täcke till sängen, man fodrade med vadd och satte ett tyg på baksidan. För att lagren av vadd och tyg skulle hålla sig på plats sydde man rakt igenom, vilket gav täcket ett vackert mönster. När man på detta sätt fäster ihop lagren av tyg och vadd säger man att man ”quiltar”, där av det engelska namnet Quilt.

Denna tradition har levt vidare och utvecklats med tiden, numera använder man inte tyger från avlagda kläder utan vrakar och väljer i den uppsjö av nytryckta fina bomullstyger som finns att tillgå. Dock skär man fortfarande isär tyget i småbitar och syr ihop det igen med olika tekniker, för att skapa nya alster.

Lena Lysvret

Min skaparglädje tar sig uttryck i att sy och tillverka allehanda alster i lappteknik , det är bara fantasin som sätter gränser. Jag syr både stort och smått, från täcken till väggbonader, dukar och små necessärer, egentligen det mesta som går att tillverka i tyg. Jag bor nu i Kinna, textilindustrin vagga.

Mina alster finns hos Akleja, konsthanverkares butik, Rydals museum.